Libanon - Arcidiecézna púť - Po stopách sv. Charbela, Pána Ježiša a sv. Pavla

Destinácia: Libanon
Kód zájazdu: 1268901
Cena od: N/A
Príplatky od: N/A
Poznávacie zájazdy
Pútnické zájazdy

Výber termínu

Je nám ľúto, ale tento zájazd bol už vypredaný a neobsahuje žiadne termíny. Vyberte si prosím iný zájazd.

Popis zájazdu

Program púte:                                         
1. deň:

V popoludňajších hodinách zraz pred Železničnou stanicou v Košiciach. Transfer do Budapešti, odlet do Bejrútu cez Frankfurt. Po prílete transfer na hotel, ubytovanie.

2.deň:

Po raňajkách navštívime staré fénické prístavy. Naša prehliadka začína návštevou mesta Sidon alebo Saidy, tretieho najväčšieho mesta v Libanone. Podľa knihy Genezis, Sidon bol syn Kanaán, vnuk Noa. Navštívime Sidonský morský hrad. Potom pokračujeme návštevou Tyru, ktorý je spojený s dôležitými fázami ľudstva. Úžasní navigátori a obchodníci, Feničania boli povestní tým, že zrodili veľké osobnosti mytológie vrátane Cadmosa, ktorému sa pripisuje zavedenie abecedy do Grécka a jeho sestry Európy, ktorá dala meno európskemu kontinentu. Navštívime tiež Maghdouche, kde Panna Mária čakala na Ježiša, keď kázal v Sidone. Večera.

3. deň:

Po raňajkách odchod do Annaya (Lurdy Blízkeho Východu – hrob sv. Charbela).

PÚTE NAJMÄ V 22. DEŇ V MESIACI
V  termíne 21.3.-27.3.2023 bude návšteva Annaya (hrob svätého Charbela) v programe 2. deň tj. 22.3.2023
Najviac veriacich prichádza k hrobu svätého Charbela vždy 22. dňa v mesiaci. Táto púť súvisí s príbehom jedného zázračného uzdravenia na príhovor svätého Charbela: V noci 22. januára 1993 Nuhad Chami, matka 12 detí, pocítila nutkanie modliť sa pred spaním k Panne Márii a svätému Charbelovi. Nedávno mala mozgovú príhodu, po ktorej ostala spolovice ochrnutá. Operácia bola možná, ale bola veľmi riskantná – krčné tepny mala takmer upchaté. Keď sa v tú noc prebudila, izbu naplnilo oslepujúce svetlo, z ktorého vystúpili dvaja mnísi. V jednom z nich spoznala svätého Charbela, ktorý jej povedal: „Prišiel som vykonať operáciu, ktorej sa bojíš.“ Ona si len pomyslela: „Ako môže vykonať operáciu, keď nemá ani chirurgické nástroje, ani anestetické prostriedky?“ a celá sa chvela od strachu. O chvíľu zacítila na krku rehoľníkove ruky a prenikla ju veľká bolesť, ale nemohla sa brániť ani kričať. Keď sa operácia skončila, priblížil sa druhý rehoľník, pomohol jej sadnúť si, upravil vankúš a podal pohár vody. Povedala mu, že má ochrnutý aj jazyk a že nemôže piť bez slamky. Rehoľník ju ubezpečil, že už je zdravá a už môže sama jesť, piť, chodiť aj pracovať. Potom obaja rehoľníci zmizli v tajomnom svetle. Nuhad Chami hneď zobudila manžela i deti. Všetci žasli, lebo jej uzdravenie bolo okamžité a úplné. Na oboch stranách krku mala rany zašité chirurgickými niťami. Dodnes ostávajú tieto ranky viditeľné ako jazvy. Odvtedy chodí Nuhad Chami na púť do Annaye vždy 22. dňa v každom mesiaci. A vždy ju sprevádzajú tisíce ďalších pútnikov. Zaujímavosťou je, že jej jazvy na krku v deň púte vždy mierne krvácajú. V múzeu sv. Charbela sa nachádza fotografia, ktorú tu v 50-tych rokoch nafotili zahraniční turisti. Keď ju vyvolali, bol na nej medzi nimi aj nejaký neznámy muž, ktorého nepoznali. Keď sa pýtali najstarších domácich, ktorí Charbela ešte osobne poznali, potvrdili mu, že to je on sám. On v tom čase bol však už dávno mŕtvy.

Zastávka v Byblos - Fénicko-hebrejský prístav Gebal udržoval v 3. tisícročí pred Kristom obchodné styky s Egyptom. Bývalú slávu Byblu dnes pripomínajú mestské hradby s dvomi vstupnými bránami, niekoľko chrámov a kráľovské hrobky. V Byblose vznikla fénická abeceda. Večera, ubytovanie.

4.deň:

Návšteva kláštorov Rafka a Hardini: libanonská mníška svätá Rafka (Rebeka) Ar-Rayes (1832 - 1914), nazývaná Kvet Libanonu, je známa po celom svete vďaka zázrakom, ktoré sa dejú prostredníctvom zeme z jej hrobu – „zeme ktorá uzdravuje“. Táto svätá pokojne, z lásky k Bohu čelila ťažkým skúškam, ktorými bol posiaty celý jej život. Jej čnosti sa stali povzbudením pre mnohých. Tri dni po svojej smrti sa zjavila svojej predstavenej, ktorú roky trápil nepríjemný zdravotný problém. Vyzvala ju, aby si nabrala trochu zeme z jej hrobu a potrela si ňou postihnutú časť tela. Predstavená tak urobila a v momente bola uzdravená. Bol to začiatok nepretržitého sledu zázrakov, často ohromujúcich, ktoré sa dejú na jej príhovor. Sestra Rafka bola vyhlásená za svätú v roku 2001 po tom, čo sa na jej príhovor zázračne uzdravilo dva a polročné dievčatko menom Céline Rebeiz, ktoré trpelo nevyliečiteľným nádorovým ochorením. Rehoľník Nimatullah Kassab sa narodil v roku 1808 v Hardin v severnom Libanone. Jeho meno v preklade znamená Milosť Božia. Vzdelával sa v škole maronistických mníchov a v roku 1828 sa k nim pripojil už ako kandidát. Nastúpil do kláštora sv. Antona v Qozhaya v údolí Kadiš, kde po dvoch rokoch začal noviciát. Počas neho sa naučil viazať knihy a voľný čas najradšej trávil pred Najsvätejšou sviatosťou. Modlibu vždy považoval za dôležitejšiu ako odpočinok. Rehoľné sľuby zložil 14.11.1830 a po nich prešiel na štúdium filozofie a teológie do kláštora sv. Cypriána a Justína v Kfifanu. Tu bol spolu s 22 ďalšími mníchmi 24.12.1833 vysvätený za kňaza. Čoskoro na to sa stal predstaveným študentov – budúcich rehoľníkov, aj prednášajúcim morálnej teológie. Jeho študentom sa stal aj dnes veľmi uctievaný svätec Charbel Makhlúf. Odchod do Jeita Grotto (Džajta), je nádherný jaskynný komplex dlhý cez deväť kilometrov. Jaskyňu objavil v roku 1836 americký misionár William Thompson. Priestor má unikátnu akustiku, v roku 1969 tu koncertoval Karlheinz Stockhausen. Údajne sa tu nachádza najväčší stalaktit na svete, ktorý meria osem metrov. Návšteva dôležitého pútnického miesta Harissa, kde je umiestnená 15 tonová bronzová socha Panny Márie, nazývaná Libanonská Madona. V tesnej blízkosti je moderná katedrála zo skla a betónu. Toto miesto navštívil roku 1997 Sv. Otec Ján Pavol II. Večera, ubytovanie.

5. deň:

Po raňajkách navštívime rodisko sv. Charbela. Narodil sa ako piate dieťa nemajetných rodičov Antuna a Brigid Makhlúfových katolíkov maronitského rítu. Rodina žila v malej horskej dedine Bekaa Kafra 140 km severne od Bejrútu. Vydáme sa údolím Kadíša, zapísanom na listine UNESCO, s radom historických kláštorov k slávnym cédrovým lesom v blízkosti mestečka Bšarré. „Božie cédre“ V nadmorskej výške okolo 2000 metrov sa týči cez 400 velikánov, vo veku od 100 do 1000 rokov. Vek siedmych z nich, tzv. biblických cédrov sa odhaduje na 1200 - 2000 rokov. Slávny kláštor der Mar Antonios Kozhaya so slávnou jaskyňou sv. Antonína a najstarším tlačiarenským lisom na Prednom východe. Večera, ubytovanie.

6.deň:

Po raňajkách návšteva údolia Bekaa Valley. Cestou budete mať panoramatický výhľad na Horu Hermon (V diskusiách o historickom mieste Premenenia sa môžeme stretnúť s názorom niektorých autorov, ktorí neumiestňujú udalosť Premenenia na horu Tábor, ale na niektorý z vrchov pohoria Hermon. Dôležité však zostáva, že dej príbehu Premenenia sa odohráva na vysokom vrchu. Ľudia všetkých kultúr a náboženstiev považovali hory za posvätné miesta Božej prítomnosti. Pri pohľade na vrchol hory si človek uvedomoval, že miesto, kde sa nebo dotýka zeme, musí byť miestom, kde Boh zostupuje k človeku). Prvá zastávka bude Baalbek s Jupiterovým, Bakchovým a Venušiným chrámom. Patria k najväčším chrámovým komplexom, aké boli na Blízkom východe vybudované. Ďalej sa vydáte ku Chateau Ksara, domovine vinárov a budete tu degustovať miestne víno. Zastávka na obed. Popoludní prehliadka Anjar, sídla ummájovskych chalifov, ktoré bolo obohnané ochranným valom a má pravouhlý pôdorys (rozdelený 2 kolonádami). Večera, ubytovanie.

7.deň:

Po polnoci odchod na letisko, odlet cez Frankfurt do Budapešti. Nasleduje transfer do Košíc.

Pútnicky program je spojený s každodennou svätou omšou a duchovným slovom.

Púť s otcom arcibiskupom Bernardom Boberom

V cene je zahrnuté:
• letenka Budapešť – Bejrút, Bejrút – Budapešť (cez Frankfurt), servisné poplatky, transfer z Košíc na letisko v Budapešti a späť,
• 6 x ubytovanie H*** v 2 - 3 lôžkových izbách so soc. zariadením,
• 5 x raňajky, 5 x večera,
• doprava klimatizovaným autobusom po trase, miestny sprievodca, odborný sprievodca – kňaz,
• všetky vstupy.
    
V cene nie je zahrnuté:
• obslužné, ktoré predstavuje sumu 90,- € (platí sa priamo sprievodcovi)

Možný príplatok:
• poistenie Pandemic A3 vrátane storna zájazdu s poistným krytím do výšky 80 % storno poplatku a ochorenia na Covid-19 v cene 44,10 €, aktuálne je vstup do Libanonu podmienený poistením Pandemic,  
• jednolôžková izba – príplatok k cene 150,- € na vyžiadanie alebo ak klienta nemožno ubytovať s inými účastníkmi.

Kontaktujte nás

Potrebujete poradiť s výberom dovolenky, alebo chcete dostávat pravidelné ponuky na Váš email? Kontaktujte nás!

Kurzový lístok