Čína a Tibet

foto: Archív BUBO foto: Samuel Klč - BUBO Pudong, Šanghaj foto: Samuel Klč - BUBO foto: Samuel Klč - BUBO foto: Adam Záhorský - BUBO /uploads/covery zajazdov/CinaTibetCover.jpg foto: Archív BUBO foto: Robert Taraba - BUBO foto: Adam Záhorský - BUBO Chrám nebies foto: Samuel Klč - BUBO foto: Archív BUBO foto: Robert Taraba - BUBO foto: Archív BUBO Pokračujeme do Šanghaja, 1318 km prejdeme za 4 hodiny a pár minút foto: Samuel Klč - BUBO foto: Adam Záhorský - BUBO foto: Adam Záhorský - BUBO foto: Adam Záhorský - BUBO foto: Samuel Klč - BUBO foto: Adam Záhorský - BUBO foto: Adam Záhorský - BUBO Tradícia čínskej kaligrafie No neochutnaj to! foto: Samuel Klč - BUBO foto: Samuel Klč - BUBO Lúčime sa so Xi-Anom pri Zvonovej veži foto: Samuel Klč - BUBO foto: Samuel Klč - BUBO foto: Samuel Klč - BUBO foto: Samuel Klč - BUBO Príroda v okolí Chengdu. foto: Samuel Klč - BUBO Ako nám bude v Tibete? Ide o veľmi rôznorodý zájazd. Palác dalajlámov, Potala, Lhasa 5. dalajláma staval Potalu v 17. storočí 50 rokov Prvý jačí steak na terase s výhľadom na starú Lhasu Chrám Jokhang, mekka tibetského budhizmu Aj my si roztočíme modlitebné mlynčeky Aj my sa zúčastníme vyučovania v kláštore Cez himalájske sedlá vyrážame na východ Jaky sú dôležité pre celú túto hornatú oblasť. Dávajú mlieko, mäso, kožu, srsť a sú nákladným a dopr Magický Tibet aj v tomto roku
Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1333555
Cena od: 4 120 €
Príplatky od: 1 127 €
Poznávacie zájazdy
Kombinované pobyty

Výber termínu

12.07.2024 13 dní First Minute 4 320 € +1 127 € odlet: Viedeň letecká
10.08.2024 13 dní First Minute 4 320 € +1 127 € odlet: Viedeň letecká
13.09.2024 13 dní First Minute 4 120 € +1 127 € odlet: Viedeň letecká
12.10.2024 13 dní First Minute 4 120 € +1 127 € odlet: Viedeň letecká
24.03.2025 13 dní First Minute 4 250 € +1 127 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Magická cesta, ktorú musíte raz za život prejsť. Od mauzólea Maa cez historickú Čínu až po duchovný Tibet Využite 25 rokov našich skúseností. Dokonale vygradovaná cesta krížom cez celú Čínu na strechu sveta. Zakázané mesto v Pekingu, Hlinená armáda v Xi-Ane, mrakodrapy v Šanghaji a pandy v Chengdu. Budhistický Tibet uprostred Himalájí. Čo sa za posledné roky zmenilo v Lhase? Aká je tradičná tibetská kuchyňa a čo jedia turisti v Tibete dnes? Kto je to Dalajláma a prečo je dôležitý Pančenláma? 

1. deň:
Odlet z Európy.

2. deň:
Olympijský PEKING s jeho modernou architektúrou, najväčším námestím sveta a Maovým mauzóleom na jednej strane a uzučkými uličkami s čínskymi reštauráciami na druhej. Poprechádzame sa v Zakázanom meste v sídle cisárskych dynastií.

3. deň:
Ráno vystúpime na VEĽKÝ ČÍNSKY MÚR a poobede ochutnáme pekinskú kačku. V Letnom paláci budeme obdivovať upravené čínske záhrady a jazierka. Uvidíme OLYMPIJSKÝ ŠTADIÓN, aj modernú operu. Všetko s miestnym sprievodcom a prenajatou dopravou!

4. deň:
Rozlúčka s Pekingom a absolútny zážitok. Supermoderným rýchlovlakom sa presúvame do ŠANGHAJA. Rýchlovlakom prejdeme po najdlhšom moste planéty (165 km!). 1318 km absolvujeme len za 270 minút! Touto rýchlosťou by ste z Košíc do Bratislavy dorazili za čosi viac ako hodinku. Nočná plavba s výhľadom na najvyššie čínske mrakodrapy. Niet lepšieho výhľadu na strip ako z paluby lode. Na jednej strane moderný Pudong a farebné mrakodrapy. Takto večer sú ešte krajšie. Na strane druhej koloniálny Bund spolu do zlata vysvietenými budovami. Nádherný kontrast a vy neviete, kde sa skôr pozerať. Ideálne miesto chytiť manželku/partnerku za ruku a spoločne si užívať nočnú svetelnú šou, ktorú nám sprostredkúvajú vysvietené monumenty tejto očarujúcej čínskej metropoly. Keď si o pár rokov budete prezerať fotoalbum s fotkami zo Šanghaja, nebudete veriť, že ste raz naozaj stáli v objatí týchto veľkolepých moderných obrov a historických elegantných budov v romantickej časti Bundu. Po hodine plavby sa loď vráti do prístavu a my môžeme ísť plní zážitkov na hotel.
Tajný CK tip: odporúčame, priplatiť si 50 yuanov a ísť do VIP sektoru v prednej časti lode. Je to najlepšie miesto na fotky, dá sa tam pohodlne usadiť a ak budete mať šťastie, budete tam úplne sami.

5. deň:
ŠANGHAJ – najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od začiatku. Len ťažko by ste hľadali lepší a žiarivejší príklad neskutočného čínskeho vzostupu ako tu. Štvrť mrakodrapov, kde ešte pred dvoma desaťročiami rástla ryža. Šanghaj neostáva nič dlžný svojej povesti a hneď od začiatku nás začína ohurovať. Ak ste niekedy snívali o levitácii a o tom, že sa raz budete doslova “vznášať” nad zemou, Maglev vám tento sen splní v priebehu niekoľkých sekúnd. Je najrýchlejším pozemským spôsobom transportu na Zemi. Ručička pomyselného tachometra sa zastaví na 432 km/h a takáto povznášajúca jazda za pomoci magnetov je veľký zážitok. Po najvyššej rýchlosti prichádza ďalšie naj. Tentokrát pôjdeme do výšky. Výhľad na mesto z najvyššej vyhliadkovej plošiny v Číne - Shanghai Tower. Výťah nás za 50 sekúnd vynesie na 118. poschodie do výšky 546 metrov. Schodmi sa dá vyjsť o poschodie vyššie do výšky 552 metrov. Je to len o tri metre nižšie ako najvyššia vyhliadka na Burj Khalife v Dubaji. Po vyhliadke nás čaká obed na západnom pobreží rieky Huangpu. Britský Bund ako vystrihnutý z Londýna. Promenáda popri rieke, lemovaná nádhernými koloniálnymi budovami z prelomu 19. a 20. storočia. Do doby, kým sa zo Šanghaja nestalo mesto mrakodrapov, bola to práve panoráma Bundu, ktorá symbolizovala toto mesto. Presúvame sa hlbšie do histórie. Záhrady Šťastia sú nádhernou ukážkou Mingských záhrad zo 16. storočia. Oddychujeme a obdivujeme tradičnú čínsku záhradnú architektúru. Asi najznámejšou ulicou v meste je Nanjing road. Čas na rozchod a individuálne aktivity. Nakupovanie, prechádzky a nasávanie atmosféry, alebo čapované pivko na terase. Na konci dňa opúšťame bohaté východné pobrežie a nočným vlakom smerujeme do srdca krajiny.

6. deň:
Vitajte v Xi'Ane, hlavnom meste provincie Shaanxi, jednom zo štyroch starobylých hlavných miest, v súčasnosti kultúrnom a ekonomickom centre severozápadnej Číny. Mesto Xian má za sebou zaujímavú a bohatú históriu. Tu začínala slávna Hodvábna cesta, mesto bolo tiež sídlom prvého cisára Qina, ktorý pred viac než 2000 rokmi túto veľmi rozsiahlu a rôznorodú krajinu po prvýkrát zjednotil. Práve vďaka nemu prúdia do Xianu denne tisíce turistov, ktorí chcú na vlastné oči vidieť (podľa Číňanov) najväčší archeologický objav 20. storočia – známu Terakotovú armádu, ktorá sa nachádza hodinu cesty severovýchodne od mesta. Keď cisár pochopil, že večne žiť sa mu asi nepodarí, dal túto armádu vybudovať na svoju ochranu po smrti. Približne po hodine cesty zastavujeme v továrni na výrobu terakotových vojakov, ktorí sa tu vyrábajú podobne ako tí pôvodní. Zriadenci nám vysvetľujú postup, od ťažby miestnej hliny tzv. terakoty, formovanie, schnutie, až po vypaľovanie v peci. Dnešní vojaci sa vyrábajú v sadrových formách. Tí pôvodný boli že vraj všetci robení ručne. Na tú dobu neskutočné umelecké dielo. V továrni taktiež obdivujeme nádherný čínsky nábytok, keramiku, či koberce. Samotný areál armády je obrovský, stále sa rozrastajúci turistický komplex, plný reštaurácií, obchodov a suvenírov. Samotní vojaci sa nachádzajú v troch zakrytých jamách, tzv. pitoch. Po prehliadke vojakov sa vraciame do Xianu. Prejdeme sa po moslimskej štvrti Chuejov a ochutnáme atmosféru nočných trhov o akej sa vám ani nesnívalo. Sú to veľkí gurmáni a radi sa o svoje kulinárske umenie delia s ostatnými. Ulica Chuejov alebo Huiminjie je spleť ulíc a uličiek, plných pouličného jedla a suvenírov, farieb, chutí a vôní. Je súčasťou starej moslimskej štvrte a je to aj najpopulárnejšia turistická destinácia. Návšteva Xianu by bez nej nebola kompletná. Toľko farieb, vôní, zvukov a chutí po kope ste ešte nezažili.

7. deň:
Doprajeme si trochu športu a rozprúdime krv na najlepšie zachovaných mestských hradbách v Číne. Na dôkladnú prehliadku hradieb budeme potrebovať približne dve a pol hodiny. Vyjdeme hore po schodoch na hradby, kde sa nám naskytne krásny výhľad na mesto. Z jednej strany nízke domčeky a historické budovy, z druhej vysoké paneláky a mrakodrapy. Rozdiel je obrovský, výhľad nám odhaľuje pôsobivé kontrasty mesta. Ideálne je byť na hradbách už pred deviatou ráno. Vtedy je tam ešte minimum ľudí a my si užívame nádhernú oázu pokoja nad rušným veľkomestom. Čaká nás jedinečný športový zážitok. Mestské hradby sú pýchou Xianu a ľudia sú na ne právom hrdí. Dôsledne sa o ne starajú a veľká časť mestského rozpočtu ide na ich opravu a údržbu. Väčšina zástavby mimo hradieb sa už postavila za komunistov. Každých stodvadsať metrov bola postavená strážna veža, lebo šípy mali dostrel šesťdesiat metrov, takže mesto bolo dokonale chránené. Dohromady sa ich na hradbách nachádzalo až 98. Momentálne ich tam stojí väčšina a niektoré sa rekonštruujú. Práve vďaka týmto hradbám mesto nikdy nikto nedobyl. Že vraj naň ani nikto pre istotu neútočil. Na bicykloch prejdeme okolo východnej a severnej brány, až dôjdeme k pamiatke, ktorá určite stojí za zastavenie. Kláštor Guangren (voľný preklad Kláštor Veľkej Zhovievavosti) je nádherná stavba z 18. storočia s blyštiacou sa zlatou strechou, kombinujúca čínsku a tibetskú architektúru. Je to jediný tibetský kláštor v provincii a slúžil ako obydlie pre dalajlámu a ďalších vysokých lámov počas ich ciest do Pekingu. Tí, ktorí sa na bicykel necítia, sa môžu prechádzať po hradbách. Po celom obvode hradieb sú rozmiestnené nové, čisté toalety. Ak niekto nechce byť celý čas na hradbách, môžu zísť dole a poprechádzať sa okolo hradieb zvonku. Nachádza sa tam vodná priekopa a množstvo pekných parkov, kde chodia miestni cvičiť, tancovať, spievať, alebo sa len tak poprechádzať. Po nádherne strávenom čase na hradbách sa presúvame na obed. V Xiane zažijete veľký výber lokálnej kuchyne, ktorá je známa po celej Číne. V Xiane sme strávili 1,5 dňa a je čas vydať sa ďalej.  To čo sa ešte do roku 2017 išlo vŕzgajúcim, nočným vlakom 17 hodín, dávame teraz za necelé štyri! Pripravte sa na množstvo mostov a tunelov a vitajte v CHENGDU.

8. deň:
Chengdu: Brokátové mesto, Ibištekové mesto alebo Korytnačie mesto. Toto je len zopár mien pre jedno z najzaujímavejších miest Ríše Stredu. Kolíska čínskeho čaju, geniálne štipľavé jedlo, nádherné zelené parky, krásne ženy a ikonické kontrasty medzi starým a novým vás čakajú v tejto dynamickej ale zároveň veľmi uvoľnenej metropole strednej Číny. Sme v horách, kde nás čakajú rozkošné pandy (väčšina pánd sveta žije práve v provincii SICHUAN). Panda je medveďovitá šelma tradične žijúca v zahmlených sichuánskych horách. Nedostupné a vlhké lesy na podhorí Tibetskej plošiny plné bambusu sú pre ne ideálnym domovom. S rastúcou ľudskou populáciou bohužiaľ prichádza o prirodzené životné prostredie a jej počet v prírode prudko klesal až do bodu blízkemu vyhynutiu. Denne potrebujú zjesť až 15 percent svojej váhy, čo je pri 160 kg pande cez dvadsať kíl bambusu. A nie hocijakého. Pandy sú vyberavé a uspokoja sa iba tými najmladšími, najsladšími výhonkami. Zvyšok bambusu je odpad a okolo každej hodujúcej pandy je zakaždým pekné smetisko. Čiernobiele pandy nie sú jedinými obyvateľmi tohto záchranného parku. Určite si nenechajte ujsť návštevu pavilónu pre Červené pandy - menšieho príbuzného, ktorý tiež pochádza z horských oblastí juhozápadnej Číny a taktiež je na zozname ohrozených zvierat. Zakúpime si posledné pandie suveníry a vyrážame do menšieho mesta Leshanu. Predtým ako opustíme mesto pozrieme sa na najväčšiu budovu na svete Century Global Center. Vnútorná plocha na všetkých poschodiach má neuveriteľných 1 700 000 m2. V Century Global Center s rozmermi 500 x 400 x 100 metrov nájdete obrovské nákupné centrum, stredomorskú dedinu s umelou plážou, vodný park s umelými vlnami, ľadovú plochu, obrovskú LED obrazovku o rozlohe 150 m2, 14 kín a množstvo hotelov. S počasím si návštevníci starosti robiť nemusia, lebo tento gigantický komplex má svoje vlastné umelé slnko, ktoré poskytuje svetlo a teplo 24 hodín denne.  V LESHANE nás uchváti najväčší kamenný Budha sveta, väčší ako boli tí afganskí. Legenda hovorí, že nápad vytesať do červeného pieskovca obrovskú sochu Budhu dostal niekedy koncom siedmeho storočia mních menom Hai Tong. Hlavný dôvod boli nebezpečné víry, ktoré sa tvorili na sútoku troch riek Min, Qingyi a Dadu. Veľa ľudí stroskotalo a mnoho ľudí prišlo o život. Obrovský Budha mal spacifikovať vodného ducha, ktorý to údajne mal celé na svedomí a bdieť nad námorníkmi pri bezpečnom prechode cez tento riskantný úsek. Doteraz najväčší sediaci Budha na svete je vysoký 71 metrov a keby sa postavil, mohol by s ľahkosťou sfúknuť pochodeň Soche Slobody. Po náročnom dni nás za odmenu čaká  gurmánsky zážitok. Ideme na tradičný Hot Pot - horúci kotlík, ktorým je Sichuan známy po celej Číne. Kotlikární je plné mesto, sú na každom kroku. Čím hlučnejšia, zaparenejšia a teplejšia, tým autentickejšia. Čína je neskutočná.  Viac informácií o celom dni na zájazde si prečítajte v blogu: 

9. deň:

Ranný letecký presun medzi horami do hlavného mesta Tibetu LHASY s nezabudnuteľným pristátím. Dnes sa nikam neponáhľame, máme aklimatizačný deň. Po krátkom oddychu vyrážame na prechádzku do historického centra. Historické centrum Lhasy dýcha silnou atmosférou, prechádzame úzkymi uličkami s typickými bielymi domami s čiernym náterom okolo okien a modlitebnými vlajočkami, vlajúcimi na strechách. Blížime sa k Barkoru, okolo chrámu Džókhang krúžia v smere hodinových ručičiek davy veriacich aj turistov, pútnikov z celého sveta. Vo vzduchu cítiť vôňu kadidla a zvláštnej posvätnosti, Tibeťania zvierajú v rukách svoje modlitebné mlynčeky a ružence. Sme na Barkorskom námestí, mieste, kde sa uskutočnila väčšina tibetských povstaní. No ešte predtým, než sa aj my bližšie dotkneme tunajších posvätných miest, vychutnáme si obed na námestí. Po obede nás už čaká prehliadka kláštora Džókhang. Džókhang  patrí medzi najvýznamnejšie tibetské chrámy a centrá budhizmu. Nechal ho postaviť v 7. storočí prvý tibetský kráľ Songcan Gampo. Povieme si niečo o architektúre, vzácnych budhistických znakoch  a sochách, ktoré sa tu nachádzajú. Tá atmosféra Vás uchváti! Magické miesto, kde si pri sviečkach s jačím maslom osvetlíme súvislosti a načrieme do tibetského budhizmu.

10. deň:
Palác Potala – sídlo Dalajlámov a pýcha a sláva Tibetu bol budovaná ako najkrajšia stavba Ázie. V skutočnosti je ešte veľkolepejšia ako na fotografiách. Palác bol od 17. storočia sídlom dalajlámov, až do roku 1959, keď súčasný 14. dalajláma po povstaní v Lhase bol nútený utiecť cez Himaláje do exilu v Indii, kde žije dnes. Celá stavba je vysoká 117 metrov, vyšliapať po schodoch celkom nahor v tejto nadmorskej výške dá poriadne zabrať. Prejdeme sa cez sprístupnenú časť, tu si pozrieme aj miesto, kde žil súčasný dalajláma, uvidíme tróny a hrobky predchádzajúcich dalajlámov, prejdeme množstvo miestností so vzácnymi relikviami. Potalu si prezrieme dôkladne a môžete porovnať či je krajšia cez deň alebo v noci. Norbulinka – nevynecháme ani letné sídlo Dalajlámov. Je to najväčšia záhrada v meste, s mnohými jazierkami, kvetinovými záhonmi, kde si skvele oddýchnete uprostred zelene. Pri paláci toho posledného Dalajlámu si vysvetlíme, prečo v ňom už viac než polstoročie neprebýva.

11. deň:
Ganden bol prvým kláštorom v okolí Lhasy a Drepung bol najväčším kláštorom na svete. Pochádza ešte z 15. storočia, je funkčný dodnes, no mníchov tu dnes už žije málo, ich počet kontroluje a stanovuje čínska vláda. Kláštor stojí na úpätí svahu Gephel. Keď stojíme pred hlavnou modlitebňou, po ľavej strane vidíme veľkú kuchyňu, ktorá kedysi vo veľkom fungovala - varilo sa tu pre viac ako sedem tisíc mníchov. Samotná prehliadka Drepungu trvá približne dve-dve a pol hodiny. Kláštor je veľkým komplexom viacerých budov, uličiek, nádvorí, akési malé mestečko v meste. Každý si tu roztočí modlitebný mlynček s mantrou "Óm mani padme hum".

12. deň:
Odlet a prílet domov zo zážitkovej cesty. Zdieľanie dojmov s rodinou a priateľmi. ( Dátum návratu zo zájazdu môže byť niekedy o deň neskôr, kvôli komplikovanejším nadväzným letom).

Krajiny

Zobraziť všetky »

Kontaktujte nás

Potrebujete poradiť s výberom dovolenky, alebo chcete dostávat pravidelné ponuky na Váš email? Kontaktujte nás!

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text:

Informačná povinnosť prevádzkovateľa pri spracúvaní osobných údajov.

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »