Z Nigérie do Mali

/uploads/covery zajazdov/lubosfellner_togo_5-2_2.jpg
Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1333946
Cena od: 8 240 €
Príplatky od: 770 €
Poznávacie zájazdy
Exotika

Výber termínu

08.05.2024 21 dní Last Minute 9 476 € +770 € odlet: Viedeň letecká
15.11.2024 21 dní First Minute 8 240 € +770 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Pre raných cestovateľov bolo toku rieky Niger snom za ktorý mnohí zaplatili životom. Legenda cestovateľov, Mungo Park, by o tom mohol rozprávať. Dnes sa to dá inak, hoci potrebujete overenú kanceláriu s výborným zázemím, ktorá vám umožní spoznať túto časť Afriky. Dogoni, voodoo, šamanizmus, safari a moderná Nigéria. Všetko v jednej ceste v doprovode sprievodcu. Opäť cesta, ktorá posúva hranice cestovania a zážitkov. Žiadne umelé zážitky a filtrované emócie. Na tejto ceste zažijete Afriku v celej kráse bez prikrášlenia. Aj toto je cesta vyžadujúca si osobný pohovor a skúsenosti z Afriky. Radi Vám poradíme s výberom Vašej vysnívanej africkej cesty. Máme prejdenú celú Afriku a tým sa nevie pochváliť nikto.

1. deň:
Odlet do Afriky

2. deň:
Začíname zhurta. Nigéria je divokým začiatkom tejto unikátnej cesty. Cesta do vnútrozemia - srdca kultúry Yoruba. IBADAN (8 miliónov obyvateľov) je druhým najväčším mestom krajiny a hlavným mestom kráľovstva Yoruba s afrobrazílskou architektúrou, známe univerzitami. Cesta ďalej až do OSOGBO (UNESCO) s animistickými kresťanskými katedrálami. Návrat k oceánu, oddych pred nastávajúcou poznávacou cestou.

3. deň:
LAGOS: najväčšie mesto Nigérie. Jedno z najdivokejších miest sveta, pulzujúce srdce Afriky najľudnatejšej krajiny kontinentu. Vo veľkom Lagose žije 30 miliónov obyvateľov a tvorí 80% príjmov celej krajiny. Prenikneme pod kožu tohto živelného mesta, najľudnatejšieho v Afrike. Mesto kontrastov, kde na jednej strane sú moderné budovy bohatých svetových spoločností a firiem a na druhej nekonečné slumy najchudobnejších obyvateľov. Ako na Vás zapôsobí?

4. deň:
Sme v Benine. Benzín. Na ropu bohatá Nigéria je hneď za rohom a pašovanie je tu národným športom. Cyklista ovešaný kanistrami s 250 litrami benzínu je tu bežnou normou a azda nikde to nevidno viac ako v okolí Benátok západnej Afriky - GANVIE. My sme však prišli práve kvôli tomuto unikátu. Mesto postavené na drevených koloch uprostred jazera Nokoué je najväčším plávajúcim mestom v Afrike s populáciou približne 20.000 ľudí. Jeho história sa začala niekedy v 16.-17. storočí. Cestou navštívime aj hlavné mesto krajiny PORTO NOVO. Už teraz viete, čo sa po celom Benine predáva vo fľaškách od Coca-Coly popri cestách a my sa s tým budeme neustále stretávať.

5. deň:
COTONOU: najväčšie mesto Beninu na brehu Guinejského zálivu, obrovská rozpálená metropola, ktorej trh Dantokpa patrí medzi najväčšie v Afrike. Kotol a srdce krajiny. OUIDAH: mesto na ceste otrokov, odkiaľ ich lode odvážali preč. Nie nadarmo sa tie posledné volajú Dvere, z ktorých niet návratu. Z voodoo nás tu čaká pre zmenu posvätný les s chrámom pytónov. 

6. deň:
GRAND POPO: prejdeme sa po pláži v príjemnom mestečku na brehu Guinejského zálivu, mimo ruchu veľkomesta. Prechod hranice do TOGO. Maličká africká krajina, rozlohou a počtom obyvateľstva podobná Slovensku. Cesta k jazeru Lac Togo, plavba pirogami, historicky dôležitá osada Togoville so stromami voodoo, katedrála, ktorú navštívil aj pápež. Slávny fetišistický trh BE. Hlavné mesto LOMÉ s katedrálou Notre Dame, námestím nezávislosti a Grand Marché... ozaj, poznáte Adebayora?

7. deň:
Opúšťame Togo a opäť vstupujeme do Beninu a smerujeme do mesta ABOMEY: súčasť svetového dedičstva UNESCO, hlavné mesto kráľovstva Dahomey, ktoré bolo najväčším na území Beninu, stáročia krutých vládcov, otrokárov ale aj umelcov a remeselníkov. Dnešné Abomey na dávnu históriu nenadväzuje, stále je však živou spomienkou na éru otrokárov.

8. deň:
Stále smerujeme na sever. DASSA ZOUMÉ patrí k najposvätnejším kresťanským miestam v Afrike. Miesto zjavenia Panny Márie a zároveň známe pútnické centrum. DJOUGOU: Jedno z najväčších miest na severe s dominantnou moslimskou populáciou. Tunajším kmeňom je animistický kmeň Taneka, ktorého kontakt s okolitým svetom je minimálny. História sa dochováva ústne a viera v duchov, predmety, fetiše t.j. voodoo je tu veľmi silná.

9. deň:
Kultúrne centrum západnej Afriky, rodisko voodoo a domov mnohých zaujímavých kmeňov. Ocitneme sa v pokojnom meste na severe krajiny NATTITINGOU s kmeňom Somba. Ich typickou črtou sú tradičné domčeky, ktoré sú však postavené v štýle hradu a pripomínajú pevnosti. Žijú na území Beninu, Toga a Burkina Faso. V susednom Togu je ich kultúrne a architektonické dedičstvo zapísané na zozname UNESCO.

10. deň:
Najbližšie dva dni nás čaká africká divočina a safari. Národné parky ARLI (Burkina Faso) a PENDJARI (Benin) patria medzi tie najlepšie v západnej Afrike a sú zároveň posledným miestom v regióne, kde skutočné safari môžete zažiť. Z tohoto dôvodu boli v roku 2017 zapísané na zoznam UNESCO. Slony, hrochy, levy, byvoly, antilopy, paviány... opäť iná Afrika. Benin máme v CK veľmi radi a aj tu sa chceme dozvedieť viac. Unikátny program v unikátnej krajine.

11. deň:
Druhý deň začíname v prírode na severe Beninu, odkiaľ prekročíme hranice do BURKINA FASO a pokračujeme v najlepšom safari v západnej Afrike. V oboch parkoch sa nachádzajú zaujímavé a v iných krajinách a parkoch ojedinelé zvieratá ako napríklad slon pralesný, antilopa konská alebo mačiak husársky. Krajina má rôzne tváre, od vápencových vrchov, cez savanu až po husté lesy rastúce popri riekach Arli a Penjari. Zažili ste safari v Keni, alebo JAR? Toto bude tak iné... Po, veríme že úspešnom, safari sa presunieme približne 130km do nášho hotelíka do mesta Fada Ngourma.

12. deň:
Opúšťame národný park Arli a smerujeme cez Sahel k hlavnému mestu. Takto začne naša púť touto zaujímavou krajinou. Cestou zájdeme do mesta FADA N´GOURMA, známeho výrobou prikrývok a medu. Pokiaľ prídeme do hlavného mesta, ktoré každý familiárne volá Ouga, navštívime dedinku LAONGO, kde uvidíme ukážku moderného afrického sochárstva. V jej blízkosti totiž funguje nesmierne zaujímavý projekt s názvom OPERNDORF AFRIKA. Ako žijú umelci z celého sveta v Burkina Faso? Večerný príchod do OUAGADOUGOU. Sme v jednej z najchudobnejších krajín na svete. Nečakajte žiadnu hrôzu. Chudoba je skutočne relatívny pojem a my zažijeme usmiatych, milých ľudí, ktorí žijú tak ako ich dedo a pradedo a za chudobných sa rozhodne nepovažujú. Burkina Faso sa v marci 2013 dostala na 10. miesto najpriateľskejších krajín sveta a tým iba potvrdila náš názor. Ochutnáme. Vyskúšame a dáme vedieť, kde je pravda skrytá.

13. deň:
Krajina hrdých Burkinabé obývajúcich oblasť Sahelu. Obyvateľstvo je kultúrne veľmi blízke južnému Mali. Hlavné mesto krajiny OUAGADOUGOU, kde nás privíta Naba Koom s kalabašom na hlave a hrou na xylofón. Prehliadkou tohto na prvý pohľad málo zaujímavého mesta sa rozlúčime s touto krajinou, zajtra nás čaká presun do Mali.

14. deň:
Cesta na severozápad. Civilizácia sa razom skončí a vy sa neviete vynadívať. Exotika v každom pohľade, úžasné farby, úžasný pocit. Tisícky kráčajúcich hrdých ľudí, stále menej vody a viac baobabov. Slnko sa večer zmení na oranžovú guľu, akú ste v našich končinách nikdy nevideli. Odniekiaľ zrazu počuť bubnovanie… a smiech. Burkinu máme radi. Začíname rozmýšľať nad tým, čo je šťastie z pohľadu úradníkov, ktorí radia krajinu na spodok rebríčka, a z pohľadu smejúcich sa miestnych ľudí. Keď je prachu najviac, sme na hranici. Čisté béžové uniformy zmiznú a začína sa nárazníkové pásmo, kde by sme bez nášho vozidla neprešli. Sudy a medzi nimi kamene pospájané šnúrou. Vľavo hlinená búda. Nad tým zdrap látky, vyblednutá vlajka Mali. Iba sa tu nadýchnete a všetko je iné. Sme v časti známej najlepším mangom krajiny. Obrovské stromy poskytujú v tých celoročných horúčavách trochu tieňa a ak je sezóna, sladučké plody. Sme v krajine Dogonov v meste Bandiagara. (380km a príchod vo večerných hodinách)

15. deň:
Sme v krajine Dogonov a spoznávame miestne zvyky. Dogonská kultúra bola zapísaná ako kultúrne dedičstvo na zoznam UNESCO. Máme čas na trek (možnosť vybrať si podľa kondície) a spánok v dogonských dedinkách. Chceme autentický zážitok! Posvätné krokodíly? Animistická kultúra pretrvala stáročia. Fantastické dogonské mýty a legendy sa dozvieme od duchovných vodcov jednotlivých dedín. Medzi Dogonmi máme kamarátov. Garantujeme, že uvidíte a hlavne zažijete viac. Dnešná noc bude v jednoduchom kempe uprostred dogonskej krajiny. (50km)

16. deň:
Doobeda ešte strávime u Dogonov. Presunieme sa až k mestečku Songho, kde sú známe skalné maľby na mieste, kde sa odohrávajú obriezky. Presúvame sa do Mopti, jedného z najdôležitejších miest Mali. Leží na sútoku riek Niger a Bani. Život sa tu točí okolo vody a my si tento život pozrieme zblízka. (200km)

17. deň:
Opúšťame Mopti a vydávame sa na cestu na juh, do jedného z bývalých hlavných miest krajiny. Preplavíme sa cez rieku Bani spolu s miestnymi rybármi kmeňa Bozo. Budete sa cítiť ako v stredoveku a potom zrazu na ostrove nachádzajúcom sa vo vnútrozemskej delte rieky Niger, a ste ako v rozprávke Tisíc a jednej noci. Toto je naozajstný život. DJENNÉ (UNESCO) je svetovou raritou. Uzučké hlinené a kamenné uličky a v nich rušný život, ktorý sa na malý ostrov musí vtesnať. Mešita je najväčšia hlinená stavba sveta, impresívna ako palác Potala v Lhase. Okolo trhy, medresy, tradičné remeslá, zapadlé uličky. (145km)

18. deň:
Ranný presun do SEGOU: bývalá koloniálna metropola, francúzske budovy, náznak parkov, ešte stále nádherný Niger a vynikajúce jedlo. Po ceste sa zastavíme na zopár zaujímavých miestach, aby sme si viac priblížili tradičný život. Modernizácia sem samozrejme prichádza, ale iba v určitých aspektoch. Krajina si naďalej žije svoj život, ktorý je pre nás na pohľad tak atraktívny a nádherne farebný. Popoludní sa prejdeme mestom a navštívime tie najzaujímavejšie miesta a budeme si užívať pokojný západ slnka nad riekou Niger. Prevezieme sa po rieke tradičnou pirogou? Prenocujeme v Segou. (335km)

19. deň:
V rytmoch Ali Farka Touré opúšťame Segou a mierime do terajšieho hlavného mesta, kde nám začnú hrať Amadou and Mariam. Cestou sa zastavíme v Sekoro, kde navštívime mešitu a hrobku zakladateľa Bambarskej ríše, Biton Mammary Coulibaly-ho. BAMAKO: hlavné mesto pod pohorím Manging. Vyhliadka na mesto z G-bodu, centrum mesta a chaotická tržnica Grand Marché. Kúpite zhnitú opičiu hlavu či fetiše? Nočný život, bary, diskotéky. (240km)

20. deň:
Malý trek prírodou, ktorý zvládne každý a potom trmácanie sa miestnym autobusom cca 20km k malému vodopádu, kde budete zaručene jediní turisti (samozrejme za predpokladu, že vo vodopáde je voda- závisí od prírody). Príjemné osvieženie po toľkých prašných cestách expedície. Možnosť spoznať vidiek aj z inej strany a ochutnať tradičné jedlo s arašidovou omáčkou. Mali je známe aj svojou hudbou. V dedinke Sibi býva otvorená kultúrna asociácia, kam sa chodia učiť ľudia z celého sveta. Afrika je nevyspytateľná, ale ak tu niekto bude, určite nám zahrá. Večerný odlet domov. Máme za sebou neuveriteľnú cestu a dlho budem mať na č spomínať.

21. deň:
Koniec nášho dobrodružstva a prílet domov.

Krajiny

Zobraziť všetky »

Kontaktujte nás

Potrebujete poradiť s výberom dovolenky, alebo chcete dostávat pravidelné ponuky na Váš email? Kontaktujte nás!

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text:

Informačná povinnosť prevádzkovateľa pri spracúvaní osobných údajov.

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »